ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ

ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ

Βρίσκεται μέσα σχεδόν στον ονομαστό ελαιώνα της Άμφισσας και απέχει από τη θάλασσα της Ιτέας περί τα 7 χιλιόμετρα. Σήμερα έχει 300 περίπου κατοίκους, αλλά προπολεμικά, που ήταν πολύ πλούσιο χωριό αλλά και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 αριθμούσε περί τους 800 - 1.000 κατοίκους.

Η κύρια, αν όχι και η αποκλειστική, ασχολία των κατοίκων ήταν πάντοτε η καλλιέργεια της ελιάς. Πλησίον του χωριού έχουν αποκαλυφθεί αρχαία ερείπια και διάφορα αντικείμενα (γεωργικά εργαλεία, νομίσματα, πήλινα δοχεία), τα οποία, όπως φαίνεται ανήκαν στη πόλη των Οζολών Λοκρών, το αρχαίο ΧΑΛΑΙΟ.

Στην Επανάσταση του 1821 προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα, είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, στα απομνημονεύματά του, αναφέρεται στο χωριό κατ' επανάληψη. Αλλά και στα νεώτερα χρόνια και μάλιστα στη διάρκεια της κατοχής [1941-45] οι κάτοικοι του χωριού είχαν μεγάλη αντιστασιακή δράση. Είχαν οργανωθεί και πολεμήσει και στις δυο, κατά κάποιο τρόπο ευρύτερα τοπικές, οργανώσεις, του 5/42 Συντάγματος του συνταγματάρχη Δ.Ψαρρού και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με σημαντικούς τοπικούς αρχηγούς. Είχε δε πολλές απώλειες χωριανών, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται στο μνημείο του χωριού.

Απέναντι από το χωριό, σε υψόμετρο, πάνω σε πανοραμική πλαγιά του Παρνασσού στέκει το προεπανασταστικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, όπου ο ήρωας της Επανάστασης του '21, Δεσπότης τότε Σαλώνων Ησαίας, μαζί με άλλους ονομαστούς οπλαρχηγούς (Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης) ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην Άμφισσα, όπου κατέλαβαν τη πόλη με το Φρούριο της Ωριάς και έτσι απελευθέρωσαν τη πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν 2-3 ταβερνάκια, όπου ο επισκέπτης θα βρει τις παλιές καλές νοστιμιές της Ρούμελης. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Υπάρχει όμως και η παλιά (προεπαναστατική) εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, ρυθμού βασιλικής με τρούλο, με πλούσιο διάκοσμο, όμορφες εικονογραφίες και ξύλινο, άλλων εποχών, γυναικωνίτη. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό υπάρχει το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, γνωστό θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, όπου στη μνήμη της (26 Ιουλίου) συρρέει πολύς κόσμος απ' όλο το νομό και όχι μόνο. Τη παραμονή και ανήμερα το βράδυ στο χωριό γίνεται πανηγύρι με ζωντανή δημοτική ορχήστρα, όπου ακούγονται δημοτικά ρουμελιώτικα τραγούδια.

 

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη